«ΚΑΛΥΤΕΡΟ» ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΠΑΡΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙΝ!

Όταν πρόκειται για την υγεία μας, η λέξη «καλύτερο», περικλείει κυρίως: δύναμη, επάρκεια χρόνου, κουράγιο, αξιοπρέπεια κλπ.

Όταν πάλι πρόκειται για δύσκολες στιγμές στη ζωή: επιβίωση, ψυχολογική δύναμη, αντοχές, ευκαιρίες κλπ. Όταν τέλος πρόκειται για υλικά αγαθά, τότε η λέξη «καλύτερο» ταυτίζεται κυρίως με το κόστος. Δεδομένου ότι μια σειρά από έρευνες (τεκμηριωμένες και μη, έγκυρες και άτυπες), σταθερά επιμένουν να αποδεικνύουν τα οικονομικότερα αποτελέσματα που επιφέρει η προληπτική δράση, έναντι της διορθωτικής, ίσως πρέπει -εμείς οι επαγγελματίες του αυτοκινήτου- να εντείνουμε τις προσπάθειες, να γίνει κατανοητό στους πελάτες μας, ότι αναφερόμενοι στη συντήρηση (service)… μιλάμε για άμεση και έμμεση εξοικονόμηση χρημάτων!

Οι καιροί είναι δύσκολοι και το τοίχος της αντίρρησης, ορθώνεται θεόρατο και κρουστό μπροστά μας, σε κάθε προσπάθεια να πείσουμε τον βίαια δοκιμαζόμενο Έλληνα. Το απόφθεγμα του Γιάννη Ρίτσου:

« Αν δεν μπορέσω να το δεις κι εσύ, μοιάζει σα να μη το ‘χω »

είναι πλήρες περιεχομένου, στυγνό και αμείλικτο! Εμείς το ξέρουμε καλά, πως η πιστή τήρηση του προγράμματος προληπτικής συντήρησης του εκάστοτε κατασκευαστή οποιαδήποτε μηχανής (πόσο μάλλον μιας τόσο πολύπλοκης όπως το αυτοκίνητο), μακροπρόθεσμα, διατηρεί την υψηλή αξία και εξοικονομεί πολλά χρήματα. Δεν αρκεί όμως να το «έχουμε» εμείς! Αξία αποκτά, όταν καταφέρνει κανείς αυτό που γνωρίζει ο ίδιος, να το δει και εκείνος στον οποίο απευθύνονται οι υπηρεσίες, γνώσεις, προτροπές του.

Είναι αλήθεια ότι ο επισκευαστής αυτοκινήτων, έχει ένα εκπληκτικό προνόμιο. Η συνειδητοποίηση του κατόχου ενός αυτοκινήτου, σε σχέση με το πρόγραμμα συντήρησης του κατασκευαστή, είναι αξιομνημόνευτη. Μπορεί προληπτικό έλεγχο υγείας (το γνωστό check up), να μην κάνει ετησίως όπως συνιστούν οι γιατροί -ίσως και με εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις πολλές φορές-, μπορεί μια σειρά από άλλα πράγματα να τα παραμελεί… «επιμελώς» και να του «κοστίζουν» με διάφορους τρόπους «ακριβά», είναι όμως στην πλειονότητά του συνεπέστατος, στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο του αυτοκινήτου του! Όταν θα δει τη σχετική ένδειξη στο καντράν ή εξαντληθούν τα χιλιόμετρα που του έχουν υποδειχθεί από το συνεργείο του, τότε θα προγραμματίσει την επίσκεψή του ή σε κάθε περίπτωση θ’ αρχίζει να νιώθει άβολα σε σχέση με την ασυνέπειά του.

Είναι λοιπόν μεγάλη παράληψη από μέρους μας, εκτός της μη ορθής και πλήρους επικοινωνίας της έννοιας: συντήρηση (service), η μη προσφορά του πραγματικού περιεχομένου αυτής. Συντήρηση, όπως την έχει προβλέψει και απαιτεί ο κατασκευαστής (δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων «σκέφτονται» με τον ίδιο τρόπο), είναι μια σειρά από ελέγχους σε νευραλγικά σημεία του αυτοκινήτου και αντικαταστάσεις προληπτικού κυρίως χαρακτήρα (πριν κάτι από αυτά -λάδια, φίλτρα κλπ- εξαντλήσει τη ζωή του και δημιουργήσει υψηλότερου κόστους (και όχι μόνο), προβλήματα. Η αποφυγή του προληπτικού χαρακτήρα ελέγχων, σε μια τυπική – τακτή επίσκεψη στο συνεργείο και η εξάντληση του περιεχομένου αυτής απλώς στις αντικαταστάσεις (λάδια – φίλτρο), μπορεί να φαίνεται οικονομικότερη. Στην πραγματικότητα δεν είναι. Παράλληλα, δεν παρέχει στον οδηγό την απαραίτητη αίσθηση αλλά και αντικειμενική ασφάλεια ότι, κάποιος εξειδικευμένος και καλά εκπαιδευμένος τεχνικός, αφιέρωσε το χρόνο που έχει προβλέψει ο κατασκευαστής, για να ελέγξει και επιβεβαιώσει με επάρκεια ότι το αυτοκίνητο είναι αξιόπιστο και ικανό να μεταφέρει με ασφάλεια ανθρώπινες ζωές, για όλο το διάστημα μέχρι την επόμενη συντήρηση. Πλην της ασφάλειας, παράπλευρο αλλά όχι αμελητέο όφελος για τον πελάτη, προκύπτει από τη συνεισφορά της σωστής συντήρησης, στη μείωση κατανάλωσης καυσίμου:
1. Οικονομικότερη λειτουργία καλοσυντηρημένου και καθαρού κινητήρα (συνεισφορά 5 – 7%)
2. Εξοικονόμηση από την αντικατάσταση βρώμικου και βουλωμένου φίλτρου αέρος (συνεισφορά έως 10%)
3. Ρύθμιση σωστής πίεσης και έγκαιρη αντικατάσταση φθαρμένων ελαστικών (συνεισφορά 3 – 7%)
4. Χρήση του λιπαντικού κινητήρα που προτείνει ο κατασκευαστής (συνεισφορά μέχρι 2%)

Υπηρεσία δε προς τον πελάτη του, πρέπει να θεωρεί το συνεργείο, την συμβουλευτική για την μείωση της κατανάλωσης, που αφορά σε θέματα ορθής πρακτικής:
1. Η μόνιμη παραμονή σχάρας οροφής, αυξάνει την κατανάλωση μέχρι και 5%
2. Όχι καλά βιδωμένο καπάκι ρεζερβουάρ καυσίμου, επιτρέπει την εξάτμιση καυσίμου
3. Μεταφορά υπερβολικού και άσκοπου βάρους, αυξάνει την κατανάλωση
4. Άσκοπη χρήση κλιματιστικού, επιφέρει πρόσθετη κατανάλωση μέχρι με 8%
5. Ήρεμη οδήγηση χωρίς απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας, χρήση των μεγαλύτερων δυνατών ταχυτήτων στον συμπλέκτη, αποφυγή στροφών στον κινητήρα στις κόκκινες ενδείξεις, χρήση cruise control όταν υπάρχει, σωστός σχεδιασμός διαδρομών (ώρες μη αιχμής, δρόμοι μη αιχμής), σβήσιμο του κινητήρα σε στάσεις άνω των 10 δευτερολέπτων, οδήγηση με κλειστά παράθυρα κλπ, βελτιώνουν απίστευτα την κατανάλωση

Είναι λοιπόν επιτακτικό, να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες και το ρόλο μας, προσφέροντας πραγματική ποιότητα! Να υπενθυμίσουμε στους πελάτες μας, ότι η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου τους, κοστίζει όσο ένα μικρό μέρος της εξοικονόμησης που διασφαλίζεται.

Κωνσταντίνος Μητρόπαπας

(δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Autospecialist, Ιανουάριος 2013)